head_right_icon
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Werkverstoringen schaden het welzijn van de werknemer

“Medewerkers zijn niet alleen tijdelijk gefrustreerd door onderbrekingen, maar hebben er ook langdurig last van”

 

Werkverstoringen, zoals binnenkomende e-mails, telefoongesprekken, computerstoringen, collega’s die advies vragen of langskomen voor een praatje zijn typische stressveroorzakers in hedendaagse organisaties. Uit een recent gepubliceerd onderzoek in het tijdschrift Work & Stress blijkt dat deze werkverstoringen niet alleen negatieve gevolgen hebben voor de prestaties, maar ook directe en langdurige negatieve gevolgen voor het welzijn van de werknemers.

 

Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen, de Universiteit van Neuchâtel en de Universiteit van Bern gebruikten twee grootschalige langlopende studies om de effecten van werkonderbrekingen op werknemers te onderzoeken. Werkverstoringen worden gedefinieerd als gebeurtenissen, situaties of omstandigheden die het bereiken van een doel vertragen. Het onderzoek toont aan dat onderbrekingen niet alleen op korte termijn verband houden met arbeidstevredenheid en psychosomatische klachten zoals hoofdpijn, slaapproblemen of rugpijn, maar ook over een langere periode. De onderzoekers constateerden de sterkste effecten op de arbeidstevredenheid en psychosomatische klachten als de frequentie van de werkonderbrekingen toenam. Dit suggereert dat medewerkers het uitdagend en inspannend vinden om strategieën te vinden om met voortdurende onderbrekingen om te gaan.

 

“Dit is het eerste onderzoek dat aantoont dat medewerkers niet alleen tijdelijk gefrustreerd zijn door onderbrekingen, maar er ook langdurig last van hebben”, aldus Dr. Anita Keller van de Rijksuniversiteit Groningen. Met de opkomst van nieuwe technologieën en open kantoren lijken onderbrekingen steeds vaker voor te komen, waardoor het werknemers extra energie kost om manieren te vinden om met deze onderbrekingen om te gaan en zich op hun taken te concentreren.

 

Bron: RUG / 13 maart 2019

 

Blijf op de hoogte van onze nascholingen. Meld u aan voor de nieuwsbrief.

COMPLIMENTEN & KLACHTEN

DC VerzuimDiagnostiek wil graag al uw vragen beantwoorden. Lees hier aan wie u uw vragen, complimenten en klachten over ons centrum kunt richten.

Lees verder