head_right_icon
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

‘School bedrijfsarts in begeleiding rouwverwerking’

Bedrijfsartsen moeten worden getraind in het begeleiden van rouwende werknemers. Dat stellen GroenLinks en de SGP voor in een manifest over rouwbegeleiding. Ook zou er wat deze partijen betreft een richtlijn moeten komen voor bedrijfsartsen over omgaan met rouwverwerking op de werkvloer.

De twee partijen vinden dat er meer aandacht moet komen voor de impact die het verwerken van verlies heeft op werknemers. Onvoldoende aandacht kan leiden tot onnodig langdurig verzuim, door bijvoorbeeld een depressie of burn-out, merken GroenLinks en de SGP op. Zij hebben hun manifest ‘Ruimte voor rouw’ deze week tijdens de behandeling van de begroting van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aangeboden aan minister Wouter Koolmees.

Volgens de twee oppositiepartijen ‘staat of valt goede rouwbegeleiding op de werkvloer met de aanwezigheid van deskundige bedrijfsartsen’, vandaar hun aanbevelingen. Ook in de opleiding tot bedrijfsarts moet begeleiding van rouwverwerking een plaats krijgen, vinden GroenLinks en de SGP. In het manifest pleiten ze verder voor een betere registratie van uitval op de werkvloer als gevolg van verlies, om zicht te krijgen op de omvang van dit probleem. Ook willen ze graag dat in meer cao’s rouwverlof wordt opgenomen.

‘Het lijkt er soms op alsof we verlies verdringen, terwijl iedereen er vroeg of laat mee te maken krijgt. Werknemers moeten maar overgaan tot de orde van de dag’, aldus SGP-Kamerlid Chris Stoffer tijdens het begrotingsdebat. ‘Het verwerken van verlies is kennelijk iets voor de vrije tijd en dat is niet gezond.’ GroenLinks-Kamerlid Paul Smeulders merkte tijdens het begrotingsdebat op dat een werknemer op dit moment ‘ongelofelijk afhankelijk is van de werkgever voor de ruimte die hij krijgt om te rouwen, om het te verwerken, om zijn leven weer stapje voor stapje op te pakken’.

 

Bron:  Medisch contact / 29 november 2019 

Blijf op de hoogte van onze nascholingen. Meld u aan voor de nieuwsbrief.

COMPLIMENTEN & KLACHTEN

DC VerzuimDiagnostiek wil graag al uw vragen beantwoorden. Lees hier aan wie u uw vragen, complimenten en klachten over ons centrum kunt richten.

Lees verder