head_right_icon
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Hulp van MedGezel slaat aan bij reumapatiënten

Patiënten laten zich graag bijstaan door een student geneeskunde bij een consult met een arts. Dat is de conclusie na een eerste ervaring die reumapatiënten in het Bravis Ziekenhuis hebben opgedaan met de medisch coaches van MedGezel. De betrokken reumatologen zeggen dat deze vorm van patiëntenhulp rust en vertrouwen geeft.

MedGezel is een initiatief van kinderarts Gilliam Kuijpers en belangenvereniging De Geneeskundestudent. Het idee is dat patiënten worden begeleid door studenten geneeskunde, die hen voor en na een consult met een arts helpen met de informatie die ze daar krijgen over hun ziekte en behandeling. De studenten krijgen een opleiding om zo als medisch coach te kunnen fungeren.

In het Bravis Ziekenhuis in Bergen op Zoom is dit jaar voor her eerst ervaring opgedaan met deze constructie. Gedurende zo’n drie maanden kregen dertig patiënten die een reumatoloog bezochten, een medisch coach toegewezen. Alle patiënten gaven na afloop aan dat ze een ‘MedGezel’ zouden aanbevelen aan andere patiënten, en negentig procent van hen zou er nogmaals gebruik van willen maken. Ze gaven aan zich beter te kunnen voorbereiden op het gesprek met hun arts, en andere vragen te kunnen stellen. Daardoor snapten ze beter wat hun ziekte inhield en wat het effect van ziekte of behandeling op het dagelijks leven zou zijn.

De studenten hebben op hun beurt aangegeven dat het hen hielp om zich in te leven in de mens achter de patiënt. De reumatologen vonden dat het hen rust en vertrouwen gaf om te weten dat hun adviezen na afloop van het consult nog eens werden doorgenomen met de patiënt.

Oorspronkelijk was het idee van MedGezel dat patiënten die behoefte aan een medisch coach hadden, hiervoor MedGezel zelf zouden moeten benaderen. Maar het bleek marketingtechnisch een hele klus om ervoor te zorgen dat alle Nederlanders van de mogelijkheid op de hoogte zouden zijn, licht medewerker Jan Morriën van de sociale onderneming toe. Daarom is uiteindelijk een project opgezet waarbij de reumatologen van het Bravis Ziekenhuis investeerden in de inhuur van de medische coaches. De reumatologen selecteerden zelf de patiënten waarvan zij verwachtten dat ze behoefte hadden aan deze steun. Volgens Morriën zijn er plannen van andere vakgroepen in andere ziekenhuizen om ook te investeren in MedGezel-coaches.

 

Bron: Medisch contact /  31 december 2019

Blijf op de hoogte van onze nascholingen. Meld u aan voor de nieuwsbrief.

COMPLIMENTEN & KLACHTEN

DC VerzuimDiagnostiek wil graag al uw vragen beantwoorden. Lees hier aan wie u uw vragen, complimenten en klachten over ons centrum kunt richten.

Lees verder