head_right_icon
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Doktersassistenten mikpunt van geweld

Circa 62 procent van de doktersassistenten heeft in de afgelopen twee jaar te maken gehad met geweld. Dat meldt de Nederlandse Vereniging van Doktersassistenten (NVDA) op basis van eigen onderzoek onder bijna duizend leden. Ze rapporteerden onder meer spugen, slaan, schoppen, vernielen en zelfs bedreigingen met bijl, mes of vuurwapen.

 

Volgens de NVDA moest in enkele gevallen de politie worden ingeschakeld. Ruim een kwart van de assistenten gaf aan meer dan vier keer per jaar dergelijke incidenten mee te maken.

 

Veel doktersassistenten in huisartsenpraktijken en huisartsenposten meldden gevoelens van angst, onveiligheid en boosheid. Een deel ervaart langdurige fysieke klachten.

 

Volgens NVDA-voorzitter Kees Gillis geven veel doktersassistenten (44 procent) aan dat het geweld toeneemt. “Dat is een maatschappelijk probleem dat alle zorgverleners treft.” Hij wil meer aandacht van de politiek voor deze problematiek.

 

Boze man

Aanleiding tot het onderzoek was volgens Gillis een incident rond een doktersassistent in een huisartsenpost in Venray, die werd bedreigd, uitgescholden en bespuugd door een boze man. De politie wilde de aangifte aanvankelijk niet opnemen, omdat tussen assistent en bedreiger glas zat en het daarmee geen doodsbedreiging zou zijn, aldus de NVDA-voorzitter.

 

Vrijwel alle doktersassistenten melden geweldsincidenten bij hun werkgever. In 11 procent van de gevallen werd aangifte gedaan.

 

Bron: anp / 11 maart 2019

Blijf op de hoogte van onze nascholingen. Meld u aan voor de nieuwsbrief.

COMPLIMENTEN & KLACHTEN

DC VerzuimDiagnostiek wil graag al uw vragen beantwoorden. Lees hier aan wie u uw vragen, complimenten en klachten over ons centrum kunt richten.

Lees verder